• Creștem orașe

  M-am întrebat în urma cu ceva timp dacă un oraș ar putea sa crească, spre bunăstarea cetățenilor lui, fără ca el sa fie un oraș inteligent. Mi-am spus atunci și cred în continuare și acum ca acest lucru nu este posibil. Mai precis, nu mai este posibil în vremurile prezente. Orașele evoluează ca orașe inteligente sau nu mai evoluează deloc.

  Ca sa intelegem mai bine conceptul de oras inteligent vom introduce in discutie un concept intermediar: cel de oras digital, un prin pas necesar pe calea spre un oras “smart”.

  Mi-a plăcut de la început modul în care profesorul Nicos Komninos surprinde diferența între orașele inteligente și cele digitale. El spune ca orașele inteligente sunt și digitale, dar ca nu toate orașele digitale sunt neaparat și inteligente. Oricare ar fi sursa, cand vine vorba despre orase inteligente, există un consens. Nu tehnologia face diferenta care să ne conducă spre un oraș “smart”. Oamenii și implicarea lor în evoluția orașului o fac.

  Să revenim însa la cele două noțiuni introduse anterior: orașul digital și orașul inteligent și să găsim ce anume le deosebește.

  În orașele digitale cetățenii au acces facil la conexiuni la Internet de mare viteza și la servicii online cu standarde deschise, oferite de autorități.

  În orasele inteligente cetățenii sau organizațiile colaborează și, pe baza informațiilor puse la dispoziție de autorități si alti cetateni, genereaza solutii care rezolva probleme si adauga valoare pentru oras si locuitorii lui. Retinem procesul de implicare si colaborare intre diverse organizatii si cetateni, care surprind activarea inteligentei colective, a inteligentei sociale, spre beneficiul intregului oraș.

  Identificăm 3 caracteristici ale orașului inteligent, oraș care este implicit și digital:

  - legături în banda larga (broadband) la Internet

  - date și servicii online care respecta standardele deschide

  - colaborarea între autorități, organizații si cetățeni pentru a construi soluții inteligente care sa ajute orașul și locuitorii să evolueze către o viața mai bună (inteligența colectiva)

  Urmand acest model, cum putem ajuta Timișoara să faca pași spre orașul digital și inteligent?

  În topul mondial al conexiunile de mare viteza suntem de câțiva ani.

  Colaboram începând cu anul 2013 cu Primăria Timișoara, Guvernul României, universitatile locale, comunitățile IT locale și o serie de organizații naționale și internaționale pentru a expune într-un format deschis cât mai multe informații de interes public. Ca urmare, Timișoara a fost desemnat primul oraș ce acorda atenție datelelor în format deschis și le publica pe portalul național de date, iar la sfarșitul anului 2014 a fost desemnat de Guvernul României ca fiind orașul cel mai deschis din România. Indexul de transparența al orașelor este monitorizat aici de organizatia internationala Open Knowledge.

  În ceea ce privește soluțiile software inteligente, Timișoara a fost gazda celui mai mare hackathon din SSE Europei, derulat in octombrie 2014. Evenimentul a avut o consistenta secțiune dedicată datelor deschise si solutiilor de tip “Smart City”, coordonată de Asociația Smart City, cu sprijinul partenerilor locali si naționali.

  Cu exceptia conexiunilor de mare viteză existente, pașii făcuți sunt mici și ne pozitionează la inceput de drum. Ne propunem sa parcurgem acest drum si nu oricum, ci impreuna cu toti cetățenii si organizațiile care își doresc să se implice și să ne sprijine în acest demers.

   

Comments are closed.