Choose a language
Navigation

Inteligenta si creativitatea colectiva vor fi intotdeauna mai mari in comparatie cu inteligenta si creativitatea catorva persoane. Aceasta convingere si dorinta de a aduce o contributie orasului care pentru noi inseamna “acasa” ne-a determinat sa facem primii pasi in directia datelor deschise.

Datele deschise sunt date publice expuse intr-un format digital (CSV, JSON, XML), format care sa dea posibilitatea tuturor (simplii cetateni, companii, start-up-uri, experti si comunitati IT) sa le foloseasca fara nici un fel de restrictie.

O data publicate aceste date si intretinute in mod constant de autoritatile publice, care gestioneaza aceste informatii, pot fi imaginate o serie de proiecte si servicii pe baza lor. Aceste servicii si noi solutii pot aduce un real beneficiu comunitatii locale prin:

  • transparentizarea procesului administrativ
  • monitorizarea si ajustarea traficului urban
  • interconectarea institutiilor publice
  • dezvoltarea enonomica a regiunii
  • cresterea implicarii si suportului cetatenilor pentru guvernarea locala
  • evaluarea si acordarea invatamantului la contextul curent si viitor
  • gestionarea mai buna a resurselor de orice fel, de care dispune orasul
  • informarea cetatenilor vis-a-vis de toate activitatile de interes
  • vizibilitate pentru activitatile culturale si artistice
  • siguranta mai buna in cartierele orasului

Ce inseamna cele de mai sus? O imbunatatire consistenta a calitatii vietii cetatenilor.

In minte cu cele de mai sus si avantajati de experienta in domeniul proiectarii si dezvoltarii de solutii software complexe, am pornit la drum, in prima jumatate a anului 2013.

In perioada primavara – toamna 2013 am facut o serie de prezentari la intalnirile comunitatilor tehnice, prezentari in care am dezvaluit intentiile noastre de a dezvolta infrastructura software a orasului.

In octombrie 2013 am organizat, impreuna cu Universitatea Politehnica si Departamentul de Servicii Online si Design al Guvernului un workshop pe tema datelor deschise. La acest workshop au participat Primaria Timisoara si reprezentanti ai institutiilor locale.

In noiembrie 2013 am inceput intalnirile saptamanale cu reprezentantii Primariei Timisoara si au aparut primele rezultate. Cu ajutorul comunitatii Smart City, Timisoara a devenit primul oras care a inceput sa publice serii de date deschise pe portalul national de date si care a emis o hotarare de consiliu local (HCL) in aceasta directie.

Obiectivele noastre viitoare sunt legate de expunerea unui numar cat mai mare de serii de date deschise si implicarea institutiilor publice, comunitatilor IT, universitatilor, companiilor si cetatenilor in interconectarea serviciilor existente si dezvoltarea de noi solutii, spre beneficiul nostru, al tuturor.