• Impresii după hackathonul flux.gov.ro

  Weekendul 13-14 septembrie a însemnat primul hackathon facilitat de către Asociația Smart City și ne bucurăm foarte mult că a ieșit bine. Hackathonul a fost organizat la inițiativa Ministerului pentru Societatea Informațională în colaborare cu Primăria Timișoara.

  Hackathonul a fost parte a unui proiect propus de câțiva tineri stagiari în cadrul Guvernului României, proiect a cărui scop este să crească gradul de vizibilitate a informațiilor publice. Mai exact, dacă acum informațiile de interes public sunt publicate pe site-urile instituțiilor publice sub diverse forme, proiectul își propune să inițieze o platformă care să adune toate aceste informații, să le clasifice și să le distribuie printr-un newsletter cetățenilor interesați, în funcție de preferințele fiecăruia.

  În weekendul precedent (6-7 septembrie), la București, a fost organizată o dezbatere premergătoare hackathonului, dezbatere în care au fost exprimate așteptările vizavi de această platformă și au fost stabilite funcționalitățile dorite.

  La inițiativa Primăriei din Timișoara, prima din țară care se implică în astfel de acțiuni, hackathonul pentru dezvoltarea efectivă a platformei a fost organizat în capitala Banatului. Evenimentul s-a desfășurat în Sala de Consiliu a Primăriei, începând de sâmbătă dimineață până duminică după-amiază. Au participat 7 programatori și designeri, alături de organizatori, reprezentanți ai Smart City, ai Primăriei și ai Guvernului.

  Programatorii au lucrat pe echipe, împărțindu-se astfel încât să poată să abordeze eficient părțile majore ale platformei. Rezultatul a fost o aplicație funcțională, codul sursă fiind publicat în acest moment pe github.

  Hackathonul s-a încheiat cu decernarea premiilor, ele fiind distribuite pe echipe, astfel:

  Locul 1 – echipa “server side”: Călin Brandabur, Radu Cigmaian, Ișfan Petru
  Locul 2 – echipa ”client side”: Alin Iordăchescu, Oproiu Alexandru
  Locul 3 – echipa Linux: Mihăilescu Bruno, Olteanu Radu

  Premiile au fost oferite de către Primărie, printr-o sumă de bani (700 RON locul I, 300 RON locul II si 200 RON locul III), cât și de către Guvern, prin produse IT: fiecare concurent va primi, la alegere, un produs IT in valoare de 500 RON.

   

  participanti hackathon

   

  Feedback-ul participanților a fost unul bun, ei fiind plăcut surprinși că astfel de inițiative care sunt sprijinite de Primărie și de Guvern. Le mulțumim pentru participare și pentru faptul ca la sfârșitul hackathonului am avut o aplicație funcțională. Apreciem implicarea Primăriei și a Guvernului în astfel de activități și ne dorim o colaborare cât mai lungă în continuare.

Comments are closed.