• hacktm

  La HackTM a fost smart

  HackTM, cel mai mare hackathon din România, a luat sfarșit. Este momentul să vizualizăm eforturile dinaintea evenimentului, ideile, munca si rezultatele de pe parcursul celor 3 zile, dar și felul in care aceste rezultate se vor utiliza pe viitor. Nu vom face o analiză a întregului hackathon, ci doar a categoriei Smart City, pe care Asociația Smart City gestionat-o împreuna cu partenerii ei.

  Cum am pornit la drum?

  La început de septembrie, o echipă de 10 oameni s-au adunat in jurul unei idei, aceea de a organiza cel mai mare eveniment de dezvoltare software din Romania. Vlad Isac este “principalul vinovat”. Cei prezenți am aderat imediat la idee. Și am lucrat la ea. Vă întrebați probabil cum a fost posibilă organizarea unei astfel de eveniment într-o singură lună. Când vrei să construiesti ceva pentru cei din jurul tău, aceștia văd acest lucru și te ajută cu ce pot ei mai bine. Cum am fost ajutați?

  • Peste 30 de voluntari!
  • Peste 10 comunitați si organizații care au gestionat evenimentul!
  • Peste 20 de organizații sponsor!
  • Peste 10 parteneri media!

  Toți merita toate mulțumirile noastre pentru că au făcut o idee sa devină realitate. Mulțumim !

  Ce ne-am propus și ce am realizat pentru track-ul Smart City?

  Categoria Smart City a fost cea care a încercat să unifice toate proiectele software a căror beneficiari direcți sunt cetațenii orașului. Asociația Smart City și-a propus să atragă toate resursele necesare pentru această categorie, iar la finalul evenimentului să rezulte câteva aplicații, care să ajute dezvoltarea inteligentă a orașelor noastre. O parte dintre ideile de proiecte au fost validate în prealabil cu autoritățile locale, ca soluțiile construite să iși poată găsi locul în peisajul urban și să nu fie construite degeaba. Dar această validare nu a fost singurul ajutor pe care l-am primit din partea autorităților:

  • Primăria Timișoara a fost sponsorul principal al track-ului Smart City
  • Primăria Timișoara a fost principalul partener media al  întregului eveniment
  • Primăria Timișoara a trimis la eveniment o serie de specialiști, din diverse domenii administrative, care să ajute la identificarea funcționalităților pentru aplicațiile dezvoltate
  • Departamentul pentru Servicii Online și Design al Guvernului a fost partener media și a sponsorizat derularea track-ului Smart City
  • Coaliția de Date Deschise a fost co-organizator al categoriei Smart City și sponsor al acesteia
  • Universitatea Politehnică Timișoara, prin Departamentul Multimedia a fost co-organizator si sponsor al aceluiași track

  Mulțumită lor am reușit să organizăm bine categoria Smart City. Au fost peste 10 proiecte și mai mult de 50 de participanți. 5 echipe au fost premiate la final, pentru soluțiile create. Criteriile de jurizare in această secțiune au fost: calitatea codului scris, impactul asupra cetățenilor, utilizarea datelor deschise și expunerea unui API deschis, ușurința utilizării soluției prin intermediul interfeței de utilizare si, bineînțeles, modul în care rezultatul a fost prezentat publicului.

  Proiectele castigătoare au fost:

  Spread Out (marele premiu)

  Cum ar fi dacă sesizările legate de problemele orașului ar fi la un singur click distanță?

  Cash a Cab

  Aplicație modernă de contorizare și facturare pentru taximetriști.

   Where is the party?

  Ce bine ar fi să stim unde este cea mai tare petrecere din oraș. Și asta in timp real!

  Piața mea

  Ce produse sunt în piața de legume si care este prețul acestora? E mai ieftin altundeva? In ce perioadă din an sunt mai ieftine merele? Toate întrebările au un răspuns pe platforma Piața Mea.

   City Alerts

  Toate anomaliile de funcționare a infrastructurii unui oraș (trafic, alimentare cu apă, gaz, curent, internet) sunt acum sincronizate și disponibile pentru cetățeni.

   

  Ce vom face mai departe cu proiectele create?

  Eforturile participanților de a crea soluții Smart merită să fie răsplătit cu mai mult decât un premiu. Asociația Smart City intenționează să ducă mai departe proiectele, cu ajutorul echipelor participante. Soluțiile create vor fi expuse in curând pe site-ul mysmartcity.ro, iar noi le vom sprijini evoluția până la momentul în care vor fi utilizate de cei pentru care ele au fost imaginate: cetățenii orașului.

   

   

Comments are closed.