• hackathon

  Open Culture Hackathon

  Sâmbătă și duminică, 18, 19 aprilie, la Timișoara, la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” a avut loc primul eveniment din România de reutilizare a datelor culturale deschise, Timișoara Open Culture Hackathon, care a provocat programatorii și reprezentanții instituțiilor de cultură să dezvolte împreună aplicații culturale web și pentru telefoane mobile, ca un preambul în pregătirea proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană.

  Monumente, cărți poștale, tablouri, portrete ale familiei regale care pot fi găsite în mod obișnuit pe website-urile muzeelor, arhivelor, în colecțiile organizațiilor culturale au fost preluate de programatori și transpuse pe platforme online care oferă nu numai o interacțiune prietenoasă cu operele de artă pentru publicul larg, ci și informații utile despre conținutul operelor.

  Timp de 14 ore, participanții grupați în echipe multidisciplinare au dezvoltat 4 proiecte, relevante la nivel local și național, demonstrând că accesul la operele culturale și permisiunea de reutilizare fără restricții  a conținutului cultural creează noi oportunități de atragere a publicului către instituțiile de cultură.

  Aplicațiile câștigătoare sunt următoarele:

  Locul I – Timișoara City Art este o aplicație pentru telefonul mobil care ajută timișorenii și turiștii să descopere monumentele din spațiul public. La un click distanță, pot fi identificate pe hartă locurile în care se găsesc monumentele, distanța care trebuie parcursă de utilizator, din punctul în care se află, mijloacele de transport care îți permit să ajungi la destinație și, ceea ce este cel mai impresionant, posibilitatea de a afla, cu ajutorul tehnicii „realitate augmentată” când a fost construită opera, de cine, prin simpla scanare a unui cod de pe monument. Autorii acestei aplicații sunt Silviu Vert, Victor Holotescu, Aurel Chiper, Sorina Voina, Daniela Imbrescu, Fundația Triade.

  Locul II – Open MarT este un website care prezintă într-o formă inovatoare tablouri puse la dispoziție de Muzeul de Artă Timișoara. Pe lângă expunerea online a operelor de artă deținute de Muzeu, platforma creată de Petru Ișfan, Daniel Pop, Marius Jurca  și Livia Mateiaș conține informații despre 50 de tablouri, permite vizitatorului virtual să scrie un comentariu despre operă și să găsească mai ușor tablouri celebre, folosind un motor de căutare după cuvinte-cheie din titlu.

  Locul III - Album regal - este o galerie a portretelor familiei regale, pusă la dispoziție de Arhivele Naționale, pe care Alex Morega, Nicolaie Constantinescu și Valentina Pavel au transformat-o într-o platformă care permite utilizatorilor să identifice membrii familiei regale și să afle lucruri inedite din viața fiecăruia.

  Timișoara Open Culture Hackathon a fost organizat de Coaliția pentru date deschise, Departamentul pentru Servicii Online și Design- Cancelaria Primului-ministru, Asociația Smart City, Open Knowledge Romania, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Primăria Municipiului Timișoara, Open Knowledge Romania și comunitatea Kosson.

   

   

Comments are closed.