• Publicarea, Reutilizarea și Agregarea Informațiilor

    Caracterul non-rival al informației permite reutilizarea ei fără ca aceasta să își piardă esența, informația fiind deci de natura neconsumptibilă. Desigur, se poate spune că exclusivitatea utilizării unui set de date este o valoare în sine. Dar, această valoare nu este dată neapărat de esența informației cât de caracterul exclusiv al folosinței. Același lucru poate fi aplicabil și în sens invers, în ideea că o informație este o sursă mai mare de valoare cu cât este utilizată mai mult.
    Informația ne permite să tragem concluzii în baza ei, concluzii care de cele mai multe ori reprezintă o valoare. Mai mult, agregarea de informații ne permite extrapolarea unor poziții sau păreri noi, sau dacă vreți, mai specifice.
    Astfel, în cazul dreptului de reutilizare a datelor publice, această reutilizare se referă exclusiv la informații și nu la agregatele rezultate, acestea fiind un produs nou. De cele mai multe ori datele publice sunt niște constatări factuale, niște simple înregistrări dacă vreți. Aceste informații sunt statice, dar există cazuri în care instituțiile publice, în interesul atribuțiilor lor, pun împreună mai multe informații care permit formularea unor noi concluzii, care devin la rândul lor seturi de date sau statistici.
    Urmărind modelul exprimat mai sus, putem lesne înțelege faptul că posibilitățile în manipularea datelor sunt practic nelimitate. Un singur lucru ar mai fi de precizat; în cazul în care un actor privat, din fonduri proprii, utilizând tehnici de agregare a informațiilor publice obține un nou set de informații, acestea îi aparțin, iar obligația de a le publica spre reutilizare liberă nu se extinde și asupra lor. Desigur, practica în această materie este embrionară deci, nu este exclusa posibilitatea existenței unui caz contrar.
    Astfel, publicarea, reutilizarea și agregarea datelor publice, pe lângă îmbunătățirea vieții cetățenilor prin oferirea de servicii inteligente, pot naște un nou segment industrial a cărei materie primă nu se consumă niciodată și a cărei procesare nu are impact negativ asupra mediului. Iar noi, cei din Smart City, vom susține astfel de inițiative cu impact pozitiv în comunitate și în economie.

Comments are closed.